Hoe kun je een instrument leren bespelen?

Het bespelen van een blaasinstrument of trommel is erg leuk. En wist je dat het heel goed is voor je gezondheid. Koninklijke Harmonie Semper Crescendo is een gezellige muziekvereniging met veel jeugdleden. Natuurlijk hebben we met zo’n groep leerlingen ook veel gezelligheid. We maken niet alleen muziek maar organiseren feestjes en andere leuke dingen en gaan wel eens een weekend weg. Wij leiden onze leerlingen op voor de landelijk erkende diploma’s A t/m D. De lessen worden gegeven door enthousiaste, meestal jonge docenten.

Blokfluitlessen

Je start als leerling met een blokfluit. “We geven blokfluitlessen aan kinderen uit groep 4. Vanuit deze lessen kun je doorstromen naar een ander instrument. Onze fluitdocente geeft deze blokfluitlessen. Contributie en lesgeld bedragen samen € 5,35 per les.

Individuele instrumentale lessen

Je krijgt meteen een instrument naar keuze (in bruikleen). In de les leer je om te gaan met het instrument (houding, motoriek, techniek, adem- en blaastechniek). De muziektheorie wordt in deze lessen ook behandeld. Omdat het spelen in een groep leuker is dan alleen spelen en om vast te wennen aan samenspelen kun je na een paar maanden al in het ‘opstaporkest’ A Prima Vista meedoen. Na een halfjaar in A Prima Vista mag je meespelen in het beginnersorkest Da Capo. Als verder gevorderde leerling stroom je door naar opleidingsorkest N-Joy. Als je hier genoeg ervaring op hebt gedaan kun je na enige tijd instromen in het harmonieorkest of slagwerkorkest.

Tarieven

Voor het seizoen 2023/2024 gelden de volgende tarieven voor de lessen:
Lesgeld 20 minuten: € 456,50 per jaar (incasso 10 x € 45,65 per maand)
Lesgeld 30 minuten: € 691,50 per jaar (incasso 10 x € 69,15 per maand)
Blokfluit per les: € 5,35 per les

De contributie bedraagt momenteel:
Contributie leden t/m 15 jaar: € 19,15 per maand
Contributie leden vanaf 16 jaar: € 20,35 per maand

Concert van opleidingsorkesten

Elk jaar (in maart) organiseren wij een concert voor alle jeugdorkesten. Dan treden de blokfluitklas, A prima vista, Da Capo en N-Joy op.  De finale is een prachtig samenspel van alle muzikanten samen. Voor de aanwezige bezoekers geeft dit een goed beeld van de opbouw van de jeugdopleiding.

Voorspelen

Om te laten zien wat leerlingen in de lessen geleerd hebben organiseert KHSC (meestal samen met La Harpe Velddriel en Fanfare Alem) regelmatig een voorspeelbijeenkomst. De docenten studeren de stukken die gespeeld worden met de leerling in.

Volwassen leerlingen

Natuurlijk kunnen volwassenen ook opgeleid worden bij KHSC. Zij volgen dezelfde weg met uitzondering van de blokfluitklas.

Docenten

 • Slagwerk: Lynyrd Denissen
 • Klarinet: Marieke van der Lee
 • Trombone: –
 • Fluit: Inge IJpelaar
 • Koper: Joost van Wichen
 • Saxofoon: Bianca Kuijpers
 • Blokfluit: Inge IJpelaar

Dirigenten opleidingsorkesten

 • Blokfluitklas: Inge IJpelaar
 • A prima vista: Bianca Kuijpers
 • Da Capo: Bianca Kuijpers
 • N-Joy: Marieke van der Lee

Meer informatie

Voor meer informatie kun je hier contact opnemen met de Commissie Opleidingen.

Aanmelding

Ben je enthousiast geworden en wil je je aanmelden als lid of leerling, meld je dan hier aan!