Dirigent Harmonieorkest: Koert Dirks

Dirigeren

Mijn naam is Koert Dirks en ik ben sinds september 2015 van dit jaar de nieuwe dirigent van KHSC. Ik kom uit ’s-Hertogenbosch en ben getrouwd met Cindela en we hebben 3 kinderen. Een tweeling Faye en Valentijn en hun oudere zus Sterre.

Op zes jarige leeftijd begon ik met trompetlessen bij mijn opa Bep Kivit. Vier jaar later werd ik lid van de Heineken Fanfare alwaar ik bugel ging spelen. In 1986 ben ik overgestapt op hoorn en ging studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Vincente Zarzo en Jarmo Hoogendijk.

Ik behaalde mijn Docerend Musicus diploma in 1994 met aantekening lichte muziek. In dat jaar werd tevens de studie Sound engineer & Producer aan de Sound Academy te Hilversum afgerond. Omdat mijn liefde voor de trompet niet was verdwenen ging ik weer trompet studeren bij Peter Masseurs aan het Conservatorium van Amsterdam en deed toen tevens studie HaFaBra-directie bij Danny Oosterman. Zo geeft hij nu al ruim 30 jaar les en dirigeert diverse orkesten, waaronder het Zomer Orkest in 1997 en 1998.

Naast KHSC ben ik momenteel ook dirigent van de “Oudenbossche Harmonie” en tweede dirigent van de Heineken Fanfare en dirigeer daar tevens het opleidingsorkest. Naast het dirigeren ben ik ook nog verbonden als muziekdocent aan het Maurick College te Vught. Naast de regulieren lessen hebben we daar ook een blazersklas en een blaasorkest en ieder jaar een musical met live orkest van leerlingen.

Ondanks al deze praktijken ben ik pas 46 jaren jong en dus vol energie om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

Dirigent N-Joy: Marieke van der Lee

Marieke van der Lee (1991) heeft als klarinettiste het plezier om in harmonieorkesten te spelen, van kleins af aan meegekregen met een ouder als dirigent. Marieke heeft daarom gekozen om de privéopleiding HaFaBra-directie bij Chris Derikx te gaan volgen. Deze opleiding heeft ze in 2018 met goed gevolg afgelegd met medewerking van het harmonie orkest KHSC uit Kerkdriel. Het uitoefenen van directie brengt naast extra variatie en verdere motivatie in haar werk als klarinettiste ook enthousiasme om andere musici te laten musiceren.

marieke n-joy

Directie voor harmonie en fanfare was niet zo’n moeilijke keuze. Marieke treedt namelijk in de voetsporen van haar vader als dirigent. Van haar inmiddels te vroeg overleden eerste mentor, heeft ze geleerd dat er niets leuker is dan samen muziek maken. Ja, juist, SAMEN muziek maken. Daarom was directie als parallel activiteit een perfecte en logische keuze om in allerlei gelegenheden plezier te hebben, en anderen aan te jagen plezier te houden, in het samenspelen, voor zowel jong als oud. Marieke heeft zelf onder vele dirigenten gespeeld en komt uit het verenigingsleven; ze begrijpt hoe samenspel in een vrijwillige context er aan toe gaat en kan daarom goed inspringen op de behoefte van een muziekvereniging.

Marieke heeft inmiddels regelmatig ingevallen bij orkesten voor collega-dirigenten. Op dit moment staat ze voor het midden-orkest N-Joy van de muziekvereniging uit Kerkdriel, het opleidingsorkest van Harmonie Erica uit Mook en het opleidingsorkest van de muziekvereniging WIK uit Geffen.

 

Dirigent Slagwerkgroep: Gilbert Wientjes

Gilbert Wientjes startte zijn muzikale carrière bij Harmonie en Drumband Wilhelmina te Pannerden. Zijn geboortedorp. Al vroeg was hij gefascineerd door alles wat met geluid te maken had en nog steeds ziet hij in ieder materiaal wel een klankbron.

Hij heeft in de jaren daarna diverse korpsen onder zijn leiding gehad, van slagwerkgroep tot tamboerkorps, van jong march en showband tot fanfares. Een man die van alle markten thuis is.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2014 startte Gilbert de dirigentenopleiding, gegeven door de bond van Orkestdirigenten, die speciaal gericht was op slagwerk met melodische bijvakken. De opleiding heeft hij dan ook succesvol afgesloten in juni 2017.

Een succesvol project heeft hij opgezet in 2018. Drums & Voices werd de tijdelijke naam van Slagwerkgroep Concordia uit Hengelo Gld. Met Drums & Voices wisten ze met hun spectaculaire programma mensen te verbinden tijdens het Amphion Open. Ze wisten de finale te bereiken en op enkele punten na misten ze de publiekprijs, maar dat gaf niet. Muziek had hen allen met elkaar verbonden, jong en oud, muziek is een taal die iedereen spreekt en begrijpt.

Dirigent opleidingsorkest Da Capo: Bianca Kuijpers

bianca da capo

Zoals veel muzikanten ben ik als klein meisje begonnen met muziek maken. Eerst thuis zelf uitgeprobeerd op een orgeltje, later de AMV lessen gevolgd via de muziekschool in Oss, voor de muzikale basis. Aansluitend heb ik op deze muziekschool een paar jaar blokfluitles gevolgd waarna ik ben overgestapt naar de saxofoon. Via mijn oom ben toen ik lid geworden van Muziekvereniging Hartog in Oss, waar de basis werd gelegd voor mijn liefde voor blaasmuziek.

Op dit moment speelt ik altsaxofoon bij de Heineken Fanfare uit ’s-Hertogenbosch en blaaskapel De Knolderapen uit Vught. Bij deze blaaskapel ben ik voor het eerst begonnen met saxofoonles geven. Ik vond dat meteen zo leuk dat ik dat graag meer wilde gaan doen, maar dan wel goed. Daarom besloot ik toelatingsexamen te doen op het conservatorium in Tilburg en werd ook aangenomen. Op het conservatorium heb ik les gevolgd bij Jean Pennings, Martijne van Dijk, Ties Mellema en Andreas van Zoelen. In 2009 heb ik mijn studie klassiek saxofoon succesvol afgesloten en mag mezelf sindsdien Bachelor of Music noemen.

Tijdens mijn studie ben ik door diverse verenigingen gevraagd om de saxofoonlessen voor hen te verzorgen en zo is mijn huidige lespraktijk langzaamaan opgebouwd. Naast saxofoonlessen verzorg ik ook o.a. cursussen Muziek op Schoot (voor kinderen van 2 tot 4 jaar), cursussen muziekverkenning(voor kinderen van 5 tot 7 jaar),  muziektheorielessen Hafa en verzorg ik diverse muzikale workshops. Hiernaast dirigeer ik ook een aantal opleidingsorkesten, waaronder sinds 2012 ook DaCapo van KHSC Kerkdriel. Op woensdagmiddag leren we tijdens de repetities samen muziek te maken van de partijen die de muzikanten thuis hebben ingestudeerd. We spelen samen, luisteren naar elkaar, leren diverse muzieksoorten kennen, leren diverse muzikale begrippen kennen en gebruiken, leren hoe het is om met een dirigent te musiceren en wat het allemaal inhoudt om deel uit te maken van een orkest.